Tahvil Nedir? Tahvil Türleri Ve Tahvil Faizleri
Tahviller temelde iki türe ayrılırlar. Bunlar devlet tahvili ve özel sektör tahvilleri olmak üzere.
Devlet tahvilleri: Maliye bakanlığı tarafından belli amaçlarla çıkarılan içborçlanma tahilleri uzun vadeli hazinenin dönemsel ihtiyaçları için çıkarılan tahviller ve hazine bonoları kısa vadelidir. Enflasyon artışının yüksek olduğu dönemlerde tahviller 1-2 yıllık kısa vadeli olarak ihraç edilir. Hazine bonoları kısa vadeli ve genellikle kuponsuzdur. Tasarruf bonoları orta vadelidir. İhraç şartları farklıdır. (kamu kuruluşlarının çıkardığı tahvillerde devlet tahvili niteligindedir)
Özel sektör tahvilleri: Anonim şirketlerin finansman ihtiyacı sebebiyle halktan fon toplamak amacıyla çıkarılır. Sabit yada değişken faizli olabilir. Kupon ödemeleri 3,6 veya 1 yıl olabilir.
Primli Tahviller – Başa baş tahviller : Tahvil üzerinde yazılan değerle satışa çıkarılıyorsa buna başa baş tahvil denir. Üzerinde yazılı olan nominal değerinden daha düşük bir bedelle satışa sunuluyorsada ‘Primeli Tahvil’ denir.
Nama ve Hamiline Yazılı tahviller: tahviller nama ve hamiline yazılı olabilsede sermaye piyasamızda Hamiline yazılı tahvil ihracı genelleşmiştir.
Paraya Çevrilme Kolaylığı Olan tahviller: Özel sektör tahvilleri 2 yıldan az olmamak üzere vadesi vardır bu mevzuata göre böyledir. Çıkarılan tahvillerin bedellerini vade sonunda halka geri ödenmesi genellikle bir defada olmaz. Normal iktisadi şartlar altında 5 seneye varan bir itfa payı dahilinde tahvil bedelleri geri ödenir.