Stopaj Nedir, Stopaj Vergisi Kimler Öder?

Stopaj Nedir, Stopaj Vergisi Kimler Öder?

Stopaj Nedir, Stopaj Vergisi Kimler Öder? Stopaj Nedir 1

Bir çok kişi vergi türlerinden biri olan stopaj vergisi nedir, hakkında bir bilgiye sahip değildir. Bu nedenle bireyler stopaj nedir diye çevrelerine danışabilir. Oysa ki asıl etken stopaj kimlerden kesilir veya stopaj nedir kim öder şeklinde olabiliyor. Günümüzde ise stopaj nedir kimler öder sorularına net yanıtları buradan öğrenebileceksiniz.

Stopaj Nedir Kimler Öder?

Günümüzde Gelir ve Kurumlar Vergisi konusunda burada tutulması ile beraber kazançların geneli itibari ile hasılatların ilgili şahıslara ödenmesi ayrıca bir kaynak belirtilerek, kesilmesi ve belirli şahsın adına kurum adı altında vergi dairesine yatırılan bir vergi türüdür. Bu vergi hesaplanırken daha önceleri kanun üzerinden hesaplanarak ortaya çıkan miktarın ödenmesi dahilinde işleme girmektedir. Eğer ki şahıs serbest bir meslek sahibi ise, yapılacak olan ödemenin içinden stopaj vergisi kesiliyor ve ortada kalan miktar karşı tarafa ödenecek olan tutar olarak çıkıyor.

Maliyeye yatırılan stopaj vergisinin resmi adı Muhtasar Beyanname olarak anılmaktadır. Maliyeye giderken ya stopaj vergisini ya da Muhtasar Beyannamesini ödemek istediğinizi belirtebiliriz.

Stopaj Nedir, Stopaj Vergisi Kimler Öder? Stopaj Nedir 2

Kimlerden Stopaj Kesilmez?

Bunu net olarak basit düzeyde anlatmak istediğimizde geliri vergilendirme öncesinde kişiye ulaşmadan kesintinin uygulanarak vergilendirilmesidir.  Stopaj vergisi genelde Gelir veya kurumlar vergisi ödeyen kişilerden alınıyor.  Genelde para kazanan kişilerden alınan bu vergi türü devletin vergi güvenliği olarak anılmaktadır. Stopaj vergisi ödenmesinden kaynaktan kesen kişi sorumludur. Bu nedenle ince eleyip sık dokumakta fayda olacaktır. Bu verginin çıkmasından stopajı doğuran işleme bağlı kalarak, stopajın nakden ve hesaben ödenmesidir diyebiliriz.

En çok gelen sorulardan biri de stopaj vergisi nasıl ödenir şeklinde. Aslında çok basit olmakla beraber, bu gibi vergileri doğrudan maliyeye yatırmak en kesin çözümdür. Bildiğiniz gibi devletin stopaj vergisindeki amacı güvenlik ile alakalıdır diyebiliriz. Vergi tahsilatlarının en basit ve hızlı şekilde yapılması için bu yöntemin çıkması devletin elini güçlendirmiştir. Büyük işletmelerin vergi kaçırması, küçük işletmelere göre çok azdır. Buradaki amaç küçük işletme ve az sermayeli iş yerlerinin vergi kaçırmasını önlemek ve ilgili birimlerin mükelleflerinin işlem yükünü azaltmak için yapılmaktadır.

 

Leave a Comment

ChainPress is your secure sourse of the latest financial news in the country and around the world! Learn more about cryptocurrencies and marketing tendencies that rule the economy