Konut Kredisinde Hangi Masraflar Alınır?

Konut Kredisinde Hangi Masraflar Alınır?

Kredi veren bankalar tarafından farklı ihtiyaçlara yönelik olarak sunulan krediler ile artık hemen her bütçeye ve ihtiyaca sahip tüketiciler için her kredi türünde en uygun kredi koşulları hazırlanabiliyor, herkes orta veya uzun vadeli ihtiyaçlarını, planlarını bu krediler ile karşılayabiliyor.

Bankalar kredi verirken belirli bir faiz oranı üzerinden borcunuzu faizlendirdiği gibi bazı ek masraflar da söz konusu olur.

Kredi masrafları içerisinde tüm kredi türlerinde geçerli olan kredi sigorta masrafı ve kredi tahsis ücreti ile birlikte uzun vadeli, yüksek tutarlı ve ev alındığı için farklı işlem süreçleri olması nedeniyle konut kredileri için masraflar daha da artabiliyor.

Konut kredisi ile ev almak isteyenler için en güncel bilgiler ışığında konut kredileri için hangi masraflar tahsil edildiğini derlemek istedik.

İşte kalem kalem konut kredisi masrafları:

Konut Kredisi Dosya Masrafı veya Tahsis Ücreti; kamuoyunda dosya masrafı olarak bilinen ve her kredi türünde olduğu gibi konut kredilerinde de alınan bu masraf, çektiğiniz kredi tutarının % 0,05’i nden daha fazla alınamıyor. Tabii birtakım bankaların bazı konut kredisi ürünleri veya özel kampanyaları kapsamında masrafsız konut kredisi avantajları sunduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Konut Kredisi Faiz Oranları; bir masraf kalemi değil elbet, fakat netiede aldığınız anapara üzerine vade boyunca eklenmeye devam edeceği için konut kredisi faiz oranları da bu listeye dahil edilebilir.

Konut kredisi Komisyonu; konut kredisi haricindeki kredilerde olmayan, bu yüzden de konut kredisi faiz oranları ile sıklıkla karıştırılan bir konut kredisi masraf kalemidir. Peki ne işe yarar?

Konut kredisi başvurusu hem oldukça uzun vadeli, hem de son derece yüksek tutarlı kredilere dair bir işlem olduğu için, hem bankanın bu uzun vade süresince verdiği borcu geri alacağından emin olma isteği, hem de tüketicinin cebini rahatlatma amacından ötürü kredi vadesinin başında toplam kredi tutarının ortalama % 1’i veya % 2’sine karşılık gelen bir oran dahilinde komisyon alınır. BU sayede taksit tutarları, standart hesaba göre biraz daha düşmüş olur. Konut kredisini tam anlamıyla kullanana kadar birçok başka masraf çıkacağı için konut kredisi komisyonunu da başvuru sürecinde öğrenmenizi öneririz.

Konut Kredisi Sigorta Masrafları; evet, bu aşama diğer kredi türlerine göre daha kalabalık olan konut kredisi masraf aşamalarından birisi. Kredilerde standart olarak yapılan hayat sigortası konut kredisi için de geçerlidir. Bununla birlikte depreme karşı sigorta koruması alına alınmanız için DASK sigortası, konutu deprem haricindeki diğer risklere karşı teminat almak için de konut sigortası gibi sigortalar yapılıyor.

Konut kredisinde sigorta yaptırmamak mümkün mü, konusu hep merak edilir. Bu sigorta kalemlerinin her biri hem sizi, hem de sevdiklerinizi koruma altına almak için önemli. Üstelik artık DASK sigortası olmayan evlere elektrik aboneliği da açılmıyor. Yalnızca, sigorta hizmetini bir başka banka veya sigorta kurumundan yapabileceğinizi bilmeniz önemli.

Konut Kredisi Ekspertiz Ücreti; konut kredilerinin en karakteristik masraf kalemi budur, desek yanlış olmaz. Satın alınacak evin gerçek değerini belirlemek amacıyla bankanın anlaşmalı kurumlardan getirttiği uzmanlar ile evin ekspertiz değeri belirlenir. İşte bu işlemin tutarı da sizden, yani kredinizin içinden tahsil edilir.

İpotek Fekki Ücreti; her kredide tahsil edilen bir ücret olmamakla birlikte hesaba katılması gereken bir ücrettir. Herhangi bir gayrimenkulü teminat olarak gösterdiğiniz ipotekli kredilerde ipoteğin kaldırılması için bankaya ödenen masraf kalemidir.

İpotek Tesis Ücreti de bankanın, krediyi teminat altına alması amacıyla ipotek gösterilen eve koyacağı ipotek işlemleri için sizden tahsil edeceği tutardır.

Leave a Comment

ChainPress is your secure sourse of the latest financial news in the country and around the world! Learn more about cryptocurrencies and marketing tendencies that rule the economy