Hukuk büroları tahsilat işlemleri, borçlular ile hukuk büroları arasındaki alacak işlemleridir. Kurumlar ya da şahıslar borçlu olan şahıslarla kendileri uğraşmamak ve borcu resmileştirmek amacıyla hukuk bürolarına verirler. Hukuk büroları ya da firmalar de şahıslara teker teker tahsilat bildirimi yapmaktadır. Hukuk tahsilat sistemi ve şekilleri kuruma, borçlu olan şahıslara ve borcun durumuma bakılırsa farklılık izah edebilir.
Hukuk bürolarının tahsilat yöntemi, borçluya, borçlanılan kurumlara ve borç haline bakılırsa farklılık göstermektedir. Genel olarak sarfedilen tahsilat şekilleri:
Gönderilen ileti ve e-postalar ilk ismim olmaktadır. Bu mesajlarda tüketicinin mevcud bir borcu bulunduğunu, geciktirdiğini ve ödeme yapması gerekliliğini belirtmektedirler. Mesajlarda ilaveten borçların ödenmemesi halinde meşru prosedür başlatılacağı da belirtilir. Yasal prosedür ebatı hukuk bürosu doğrultusundan yapılacak olan icra benzer biçimde prosedürlerdir.
Telefonla borç tahsilatı, borçların ödenmemesi halinde mesajlardan sonrasında gelinen noktadır. Ileti atıldıktan ve uyarma gerçekleştirdikten bir zaman sonrasında hala borçlar ödenmiyorsa hukuk ofislerinde tahsilat amacıyla telefon yöntemine geçilir. Burada tüketiciler ya da başka adıyla borçlular tek tek hukuk ofislerindeki yetkililer doğrultusundan aranır. Bu telefon konuşmasında evvelce borç ile ilgili informasyon verilir. Hemen sonra ödenmeye devam etmemesi halinde başlatılacak meşru prosedürler söylenir. Tüketicinin borcu ödeyip, ödemeyeceği informasyon kapasitesi alınır ve konuşma biter. Bazı hukuk büroları borçların ödenmesi mevzusu ile ilgili ısrar eden davranabilmektedir. İcra benzer biçimde meşru prosedürlerden de bahsedilir. Borç ödenmemeye devam ederse icra takip edeni başlatılacaktır. Bu icra takip edeni mektupla beraber borçlunun evine gönderilir.