Yazı İçerisindeki Bilgiler
HGS İptali Nasıl Yapılır ? HGS Nasıl ve Nereden İptal Edilir?Bankadan Alınan HGS Nasıl İptal Edilir?PTT HGS Kartına Otomatik Ödeme Talimatı Verilir Mi?HGS Kart ve Etiketini Farklı Araçlarda Kullanılır Mı?
Hızlı Geçiş Sistemi-HGS; Köprü ve otoyollarda, dur-kalk yapmadan, trafiği aksatmadan ödeme işlemleri yapılan sisteme denir. Aynı zamanda bazı bölgelerde OGS ( otomatik geçiş sistemi) olarak da tanımlanır. Sayısız ehliyet sahibinin kullandığı HGS iptali de çeşitli nedenler ile yapılması gerekebilir. Özellikle HGS tek bir araca ait olduğundan, iptal edilmesi gerekir. Yani sürücüler; araç değişikliği ya da aracının satılması durumunda HGS iptaline ihtiyaç duyar. Satılan araç için HGS iptali yapılmalı ve aracın üzerinden HGS etiketi çıkarılması gerekir. Bu gibi çeşitli nedenler ile HGS iptali için PTT’ye bizzat başvurmanız gerekir. Aksi takdirde internet üzerinden iptal işlemi gerçekleştirilemez. Bu gibi bilgilere itibar etmemenizi tavsiye ediyoruz. Eğer HGS’nizi PTT’den almadıysanız, diğer kuruluşlardan alınan HGS iptali nasıl yapılır diyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
HGS İptali Nasıl Yapılır ?
Aynı şekilde eski ürünü iptal ettirmek ve yeni ürün almak istiyorsanız da, iptal ettirdiğiniz ürün içindeki bakiyenizi 1 ay sonra PTT’den alabilirsiniz. Plaka güncellemesi yapacaksanız, eski HGS kartınızı iptal ettirmeden yapabilirsiniz. Yani HGS iptalini gerçekleştirmeden, plakama güncelleme işlemi yapabilir ve plaka sıfırlama işlemi yaptırarak, ileri de başka bir plakaya güncellemek için bekletebilirsiniz. Bankalardan aldığınız ürünler içinse, HGS iptali için bizzat bankanızdan bilgi almanızı tavsiye ediyoruz.
HGS Nasıl ve Nereden İptal Edilir?
Bölgenizdeki PTT şubesine giderek işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Yanınızda; kimlik, sürücü belgesi ya da benzeri belge olması gerekir.
Ve tabii ki araç ruhsatı
İptal edilmeden önce, borcunuz varsa ödenir ve sonra iptal işlemi uygulanır.
İLGİLİ İÇERİK: SGK SorgulamaHGS iptali yapmadan önce, bilmeniz gerekenler şöyle:
PTT şubesinde size verilen HGS iptal formuna; HGS numaranızı yazmayı unutmayınız.
Kayıtlı araç plakanızı yazmanız gerekir.
Şayet HGS iptal işlemi yaptırmadan önce, herhangi bir hızlı geçiş sisteminden geçiş yaptıysanız ve bakiyeniz bulunmuyor ise, bu noktada HGS iptali yapacağınız zaman, kaçak geçmiş görünürsünüz. Ve cezası 10 kat şeklinde ödenir. Bu gibi durumlar için, internet üzerinden borcunuzu öğrenebilir ya da kaçak durumunuzu kontrol edebilirsiniz.
Ayrıca kartınızda bakiyeniz varsa, HGS bakiyenizi 30 gün sonra almanız için size makbuz verilir.
Fakat yeni bir araç aldıysanız ve bu yüzden HGS iptali yapıyorsanız, bu durumda 30 gün beklemenize gerek kalmadan, eski HGS bakiyenizi yeni aracınıza kayıt ettireceğiniz HGS kartınıza eklenebilir. Bu noktayı formda belirtmeniz gerekir.
Bankadan Alınan HGS Nasıl İptal Edilir?
HGS etiketinizi herhangi bir bankadan aldıysanız, HGS iptali için bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak veya size en yakın şubesine giderek, üyeliğinizi iptal ettirebilirsiniz. HGS kartınıza kalan bakiyeniz ise on gün içinde bankaya kayıtlı hesap numaranıza aktarılacaktır. Fakat; PTT üzerinden iptal işlemi yapıldığında, kalan bakiye alımı PTT şubesinden bir ay sonra alınabilir.
İLGİLİ İÇERİK: Elektrik Abonelik İptaliPTT HGS Kartına Otomatik Ödeme Talimatı Verilir Mi?
PTT tarafından aldığınız HGS ürünlerinize, posta çeki hesabınız doğrultusunda ya da banka kredi kartlarınız ile PTT merkez işyerlerine başvurabilir ve otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Bankadan temin ettiğiniz HGS içinse, banka ile iletişime geçmeniz gerekir.
HGS Kart ve Etiketini Farklı Araçlarda Kullanılır Mı?
HGS sistemi plakaya tanımlı olarak, tek hesap üzerinden ücretlendirilir. Etiketin ya da kartın farklı araçlarda kullanılmasına izin verilmez. Fakat, plaka güncelleme işlemi doğrultusunda, plaka sıfırlama işlemi gerçekleştirebilir ve yeni plakanızı kayıt ettirebilirsiniz.